Reisblog

Hieronder leest u mijn allereerste blog, dicht bij huis i.v.m. de coronacrisis, maar niet minder waardevol.

Rolstoelwandeling Bargerveen

Wandelen met de rolstoel in het Bargerveen in Drenthe

12 januari 2021

Het Bargerveen

Vandaag ben ik gaan wandelen in het Bargerveen, startpunt in Weiteveen. Ik was al vaker in het Bargerveen geweest, een prachtig natuurgebied, en altijd moesten we ploeteren. Ploeteren door het zand, het veen en soms moesten we zelfs balanceren over een ‘bruggetje’ over een van de vele sloten. Heerlijk als je even je hoofd leeg wilt maken, maar niet echt geschikt als je slecht ter been bent. Vandaag had ik erg veel behoefte aan het leegmaken van mijn hoofd, dus op naar het Bargerveen!

We kozen als startpunt de Schaapskooi in Weiteveen omdat het ook altijd leuk is om even schaapjes te tellen. Bij aankomst was ik blij verrast, vanaf de parkeerplaats loopt er tegenwoordig een betonnen pad langs de vennetjes richting Zwartemeer. Dit is officieel een fietspad, ligt ook aan een knooppunt route, maar daarmee ook heel geschikt voor je rolstoel of scootmobiel. Op dit moment is het gebied nog volop in ontwikkeling en kun je (nog) geen rondje lopen, maar het is een heerlijke wandeling tot aan de eerste kruising en weer terug.

Onderweg kun je genieten van mooie vergezichten, vennetjes, bijzondere vogels en insecten en op de terugweg zie je de mooie in het landschap passende gebouwen van de schaapskooi en Restaurant Wollegras. Deze wandeling is zeer de moeite waard als je net als ik je hoofd leeg wilt maken en wilt genieten van de weidsheid van het Drentse Bargerveen.

Als je bent uitgewandeld ga dan ook vooral even naar de Schaapskooi, zeker als er net lammetjes zijn is dat een feest. Met Kerst wordt er een kerststal nagebootst, vorig jaar stond er zelfs een ezel in de stal. De Schaapskooi beschikt over een plateaulift zodat ook rolstoelgebruikers naar binnen kunnen. Voor het hek en het iets omhooglopende pad naar de lift hebt je misschien een beetje hulp nodig.

Naast de Schaapskooi ligt Restaurant Wollegras, een gezellig restaurant met heerlijke koffie en een bijpassend taartje of een heerlijke lunch. Boven op het restaurant is een uitkijkpunt, dit is een vrij steile helling dus met een rolstoel heb je hier zeker een duwtje nodig.

Lengte:    4 km (Schaapskooi - eerste kruispunt – Schaapskooi)

Parkeren: Invalidenparkeerplaats aanwezig

Route:     Schaapskooi Bargerveen

Fietsen:   Aan knooppunt route (knooppunt 33)

Weetje:   De foto van de regenboog was ’s avonds op TV bij RTL Nieuws

Download hier de Blog als PDF